12th Board Exam Chemistry Most VVI Objective Question d Block & f Block Elements Chapter
8. ‘d’ BLOCK AND ‘f’ BLOCK ELEMENTS
1. Copper is a member of:
(A) First transition series
(B) Second transition series
(C) Third transition series
(D) Fourth transition series
| Answer :- (A) |
2. Oxidation number of gold metal is :
(A) +1
(B) 0
(C) -1
(D) all of these
| Answer :- (A) |
3. Shape of d-orbital is :
(A) spherical
(B) dumb-bell
(C) double dumb-bell
(D) none of these
| Answer :- (C) |
4. Electronic configuration of alkaline earth element is :
(A) ns2
(B) ns1
(C) np6
(D) ns0
| Answer :- (A) |
5. Outermost configuration 3d64s2k is of :
(A) Ca
(B) Zn
(C) Mg
(D) Fe
| Answer :- (D) |
6. Which one of the following is called green vitriol ?
(A) FeSO4.7H2O
(B) CuSO4.5H2O
(C) CaSO4.2H2O
(D) None of these
| Answer :- (A) |
7. Which block of elements are known as transition elements ?
(A) p-block
(B) s-block
(C) d-block
(D) f-block
| Answer :- (C) |
8. Most abundant element in earth’s crust is :
(A) Si
(B) Al
(C) Zn
(D) Fe
| Answer :- (A) |
9. Which one of the following is diamagnetic ion ?
(A) Co2+
(B) Ni2+
(C) Cu2+
(D) Zn2+
| Answer :- (D) |
10. Which of the following is not an element of first transition series?
(A) Iron
(B) Chromium
(C) Magnesium
(D) Nickel
| Answer :- (C) |
11. Which of the following is not an amphoteric ion ?
(A) A13+
(B) Cr3+
(C) Fe2+
(D) Zn2+
| Answer :- (C) |
12. When Iron powder is added in CuSO4 solution, the blue colour of solution turns :
(A) Black
(B) Green
(C) Brown
(D) Colourless
| Answer :- (C) |
13. Transition elements are also known as:
(A) s-block elements:
(B) p-block elements
(C) d-block elements
(D) p-block elements
| Answer :- (C) |
14. The highest magnetic moment shown by the transition metal ion with the outermost electronic configuration is :
(A) 3d5
(B) 3d2
(C) 3d7
(D) 3d9
| Answer :- (A) |
15. Transitior elements are
(A) Metals
(B) None metals
(C) d-block elements
(D) Gas
| Answer :- (C) |
16. Which of the following elements is liquid at room temperature:
(A) Zn
(B) Hg
(C) Cu
(D) Au
| Answer :- (B) |
17. Which of the following is known as red lead ?
(A) Pb3O4
(B) Pb2O3
(C) PbO
(D) PbO2
| Answer :- (A) |
18. Which of the following is not a member of first transition elements series ?
(A) Cr
(B) Fe
(C) Mg
(D) He
| Answer :- (C) |
19. Which of the following has the most stable +2 oxidation state?
(A) Sn
(B) Ag
(C) Fe
(D) Pb
| Answer :- (D) |
20. Which metal nitrate gives colorless gas on thermal decomposition
(A) NaNO3
(B) Cu(NO3)2
(C) Ba(NO3)2
(D) Hg(NO3)2
| Answer :- (D) |
12th Chemistry ka Objective Question, 12th Chemistry Objective Questions and Answers pdf 2021, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021, 12th Chemistry objective questions for 12th Bihar board, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, 12th Chemistry vvi objective 2020 pdf, 12th Chemistry objective 2021, physics important questions class 12 State Board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter Wise Objective Question, Class 12th Chemistry Chapter Wise Important Objective Question, Board Exam 12th Chemistry Objective Question, Class 12th Chemistry All Chapter VVI Objective Question, 12th Exam 2021 Question paper Download, Bihar Board 12th Question Paper 2021
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
| Hindi 50 | CLICK |
| English 50 | CLICK |
Class 12th Chemistry Chapter Wise VVI Objective Question, 12th physics MCQ with answers 2021, 12th Chemistry ka Objective, 12 Class Objective Question Answer, class 12 Hindi objective question, 12th Chemistry objective book in Hindi pdf, class 12 physics 12th Chemistry 12th Biology 12th Math 12th Hindi & 12th English Objective Questions in Hindi, 12th Chemistry Physics 12th Objective answer 2021, Physics Objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics 12th Chemistry All Chapter Important Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter Wise Most VVI Objective Question, Class 10th Objective,
Class 12th Chemistry Most VVI Objective Chapter Wise Question , BSEB Inter Exam 2021 Important Guess Question Paper, 12th Chemistry Previous Years Question Paper, Class 12th Chemistry Objective Question All Chapter on New Pattern, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, BSEB Inter Exam 2021 Chemistry Important Objective MCQ Question Paper, 12th Chemistry Electro Chemistry Most VVI Objective Question Chapter Wise, Class 12th Exam Chemistry VVI Objective Question p Block Elements Chapter, 12th Board Exam Chemistry Most VVI Objective Question d Block & f Block Elements Chapter
