BSEB 12th Chemistry Exam VVI Objective MCQ Question Biomolecules Chapter
14. BIOMOLECULES
1. The carbohydrate which cannot be hydrolysed further is :
(A) Di-saccharide
(B) Mono-saccharide
(C) Oligo-saccharide
(D) None of these
| Answer :- (B) |
2. Glucose is a :
(A) Mono-saccharide
(B) Di-saccharide
(C) Oligo-saccharide
(D) None of these
| Answer :- (A) |
3. During acetylation of glucose it needs x moles of acetic anhydride. The value of x would be :
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 1
| Answer :- (B) |
4. On oxidation with a mild oxidising agent like Br2/H2O, the glucose is oxidized to :
(A) saccharic acid
(B) glucaric acid
(C) gluconic acid
(D) valeric acid
| Answer :- (C) |
5. Invert sugar is
(A) a type of cane sugar
(B) optically inactive form of sugar
(C) mixture of glucose and galactose
(D) mixture of glucose and fructose in equimolar quantities
| Answer :- (D) |
6. Which of the following compounds is found abundantly in nature ?
(A) Fructose
(B) Starch
(C) Glucose
(D) Cellulose
| Answer :- (D) |
7. Starch is composed of two polysaccharides which are :
(A) amylopectin and glycogen
(B) amylose and glycogen
(C) amylose (20%) and amylopectin (80%)
(D) cellulose and glycogen
| Answer :- (C) |
8. Which reagent is used to convert glucoseinto saccharic acid ?
(A) Br2/H2O
(B) Nitric acid
(C) Alkaline solution of iodine
(D) Ammonium hydroxide
| Answer :- (B) |
9. What is the basic formula for starch?
(A) (C6H12O)n
(B) (C6H12O5)n
(C) C12H22O11
(D) (C6H12O4)n
| Answer :- (B) |
10. The general formula of carbohydrates is
(A) CnH2n+1O
(B) CnH2nO
(C) Cx(H2O)y
( D) Cn(H2O)2n
| Answer :- (C) |
11. What are the hydrolysis products of sucrose ?
(A) Fructose + Fructose
(B) Glucose + Glucose
(C) Glucose + Galactose
(D) D-Glucose + D-Fructose
| Answer :- (D) |
12. Carbohydrates are stored in human body as the polysaccharide :
(A) starch
(B) glycogen
(C) cellulose
(D) amylose
| Answer :- (B) |
13. In nucleic acids, the sequence is :
(A) base – phosphate – sugar
(B) base – sugar – phosphate
(C) sugar – base – phosphate
(D) phosphate – base – sugar
| Answer :- (B) |
14. The conversion of maltose into glucose is possible by the enzyme :
(A) zymase
(B) lactase
(C) maltase
(D) diastase
| Answer :- (C) |
15. Which of the following is a non-reducing sugar?
(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Lactose
| Answer :- (B) |
16. Globular proteins are present in
(A) blood
(B) eggs
(C) milk
(D) all of these
| Answer :- (D) |
17. Which one of the amino acids can be synthesised in the body?
(A) Alanine
(B) Lysine
(C) Valine
(D) Histidine
| Answer :- (A) |
18. Formula of sucrose is :
(A) C12H22O12
(B) C12H22O11
(C) C12H24O11
(D) C12H22O10
| Answer :- (B) |
19. Carbohydrate which yield three to ten mono saccharide units on hydrolysis is called :
(A) Monosaccharide
(B) Disaccharide
(C) Oligosaccharide
(D) Polysaccharide
| Answer :- (C) |
20. Proteins are condensation polymers of :
(A) α-amino acids
(B) β-amino acids
(C) α-hydroxy acids
(D) β-hydroxy acids
| Answer :- (A) |
21. Keratin, a structural protein is present in :
(A) hair
(B) wool
(C) silk
(D) all of these
| Answer :- (D) |
22. Which of the following is basic amino acid ?
(A) Lysine
(B) Proline
(C) Alanine
(D) Aspartic acid
| Answer :- (A) |
23. The α-amino acid which contains the aromatic side chain is :
(A) proline
(B) tyrosine
(C) valine
(D) serine
| Answer :- (B) |
24. The number of amino acids found in proteins that a human body can synthesise is :
(A) 20
(B) 25
(C) 10
(D) 100
| Answer :- (A) |
25. Which of the following diseases is caused by deficiency of an enzyme ?
(A) Phenylketone urea
(B) Cheilosis
(C) Scurvy
(D) Xerophthalmia
| Answer :- (A) |
26. Enzymes are made up of :
(A) edible proteins
(B) Proteins with specific structure
(C) nitrogen containing carbohydrates
(D) carbohydrates
| Answer :- (B) |
27. Vitamin A is present in :
(A) fish liver oil
(B) milk
(C) butter
(D) all of these
| Answer :- (D) |
28. Which of the following vitamins is water soluble ?
(A) Vitamin E
(B) Vitamin D
(C) Riboflavin
(D) Retinol
| Answer :- (C) |
29. Which is a fat soluble vitamin?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B6
(C) vitamin C
(D) Vitamin B2
| Answer :- (A) |
30. Vegetable oils like wheat germ oil, sunflower oil, etc are the good source of:
(A) Vitamin K
(B) Vitamin E
(C) Vitamin D
(D) Vitamin A
| Answer :- (B) |
31. Deficiency of vitamin E causes :
(A) rickets
(B) scurvy
(C) muscular weakness
(D) beri beri
| Answer :- (C) |
32. DNA and RNA contain four bases each. Which of the following bases is not present in RNA ?
(A) Adenine
(B) Uracil
(C) Thymine
(D) Cytosine
| Answer :- (C) |
33. Which of the following B-group vitamins can be stored in our body?
(A) Vitamin B1
(B) Vitamin B2
(C) Vitamin B6
(D) Vitamin B12
| Answer :- (D) |
34. Which of the following bases is not present in DNA ?
(A) Adenine
(B) Thymine
(C) Cytosine
(D) Uracil
| Answer :- (D) |
35. Which of the following is mono-saccharide ?
(A) Sucrose
(B) Maltose
(C) Lactose
(D) Fructose
| Answer :- (D) |
12th Chemistry ka Objective Question, 12th Chemistry Objective Questions and Answers pdf 2021, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021, 12th Chemistry objective questions for 12th Bihar board, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, 12th Chemistry VVI objective 2020 pdf, 12th Chemistry objective 2021, physics important questions class 12 State Board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter Wise Objective Question, Class 12th Chemistry Chapter Wise Important Objective Question, Board Exam 12th Chemistry Objective Question, Class 12th Chemistry All Chapter VVI Objective Question, 12th Exam 2021 Question paper Download, Bihar Board 12th Question Paper 2021
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
| Hindi 50 | CLICK |
| English 50 | CLICK |
Class 12th Chemistry Chapter Wise VVI Objective Question, 12th physics MCQ with answers 2021, 12th Chemistry ka Objective, 12 Class Objective Question Answer, class 12 Hindi objective question, 12th Chemistry objective book in Hindi pdf, class 12 physics 12th Chemistry 12th Biology 12th Math 12th Hindi & 12th English Objective Questions in Hindi, 12th Chemistry Physics 12th Objective answer 2021, Physics Objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics 12th Chemistry All Chapter Important Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter Wise Most VVI Objective Question, Class 10th Objective,
Class 12th Chemistry Most VVI Objective Chapter Wise Question , BSEB Inter Exam 2021 Important Guess Question Paper, 12th Chemistry Previous Years Question Paper, Class 12th Chemistry Objective Question All Chapter on New Pattern, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, BSEB Inter Exam 2021 Chemistry Important Objective MCQ Question Paper, 12th Chemistry Electro Chemistry Most VVI Objective Question Chapter Wise, Class 12th Exam Chemistry VVI Objective Question p Block Elements Chapter, Class 12th Exam Chemistry VVI Objective Question in English Co-Ordination Chapter, Class 12th Chemistry Objective Question in English Haloalkanes & Haloarenes Chapter, Class 12th Board Exam Chemistry Most VVI Objective Question Chapter Wise, 12th Board Exam Chemistry VVI Objective Question Amines Chapter, BSEB 12th Chemistry Exam VVI Objective MCQ Question Biomolecules Chapter
