Class 12th Physics Chapter 10 Wave Optics VVI Objective Question
Wave Optics
1. Electromagnetic wave can be Polarised by
(A) a lens
(B) a mirror
(C) a polaroid
(D) a prism
| Answer:- C |
2. Bonding of light rays at sharp obstacles is called :
(A) Refraction
(B) Diffraction
(C) Interference
(D) Polarisation
| Answer:- B |
3. If the ratio of amplitudes of two interfering waves is 4:3, then the ratio of maximum and minimum intensity is :
(A) 16:9
(B) 9:16
(C) 49:1
(D) 1:49
| Answer:- C |
4. Which of the following could not be explained by wave nature of light?
(A) Reflection de
(B) Refraction
(C) Diffraction
(D) Photo-electric effect
| Answer:- D |
5. The phenomenon which exhibits that a certain wave is transverse is :
(A) Dispersion
(B) Diffraction
(C) Interference
(D) Polarization
| Answer:- D |
6. A rainbow is a natural example of
(A) refraction of light
(B) reflection of light
(C) refraction, reflection and dispersion of light
(D) None of these
| Answer:- C |
7. Electromagnetic waves can be polarized by
(A) Lens
(B) mirror
(C) polaroid
(D) prism
| Answer:- C |
8. When a ray of light enters a glass slab its wavelength
(A) decreases
(B) increases
(C) remains unchanged
(D) data is not sufficient
| Answer:- D |
9. Cause of mirage is
(A) refraction and total internal reflection
(B) diffraction
(C) scattering
(D) interference
| Answer:- A |
10. The reason of blue colour of the sky is
(A) scattering
(B) interference
(C) Polarization
(D) diffraction
| Answer:- A |
11. The dark lines in solar spectrum are known as
(A) Fraunofer lines
(B) Telluric lines
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
| Answer:- A |
12. Pure spectrum can be obtained using
(A) microscope
(B) spherometer
(C) spectrometer
(D) prism only
| Answer:- C |
13. In the spectrum of white light obtained by a prism, the colour showing minimum deviation is
(A) yellow
(B) red
(C) blue
(D) violet
| Answer:- B |
14. In Fraunhofer class of diffraction, the source of light is placed
(A) at finite distance from the obstacle
(B) in close contact with the source
(C) at infinite distance form the source
(D) None of these
| Answer:- C |
15. In a plane polarised light, the vector of electric field intensity vibrate in
(A) all directions
(B) a single plane
(C) mutually perpendicular directions
(D) None of these
| Answer:- B |
16. A soap bubble appears colourful in white light because of
(A) polarization of light
(B) scattering of light
(C) refraction of light
(D) interference of light
| Answer:- D |
17. Two virtual and coherent sources are produced in
(A) Young’s double-slit experiment
(B) Lyod mirror
(C) Fresnel’s biprism
(D) all of these
| Answer:- C |
18. Huygens secondary wave principle is used to
(A) new geometrical position of the wavefront
(B) explain the superposition principle of waves
(C) explain the interference of light
(D) explain the polarization of light
| Answer:- A |
19. Light consists of vibrations of
(A) Ether particles
(B) air particles
(C) electric and magnetic fields
(D) None of these
| Answer:- C |
20. According to wave motion-theory of light, the colour of light is decided by
(A) amplitude
(B) speed of wave
(C) frequency
(D) wavelength
| Answer:- C |
21. The concept of secondary wavelets was given by
(A) Fresnel
(B) Maxwell
(C) Huygens
(D) Newton
| Answer:- C |
22. When a polaroid is rotated about the incident beam, the intensity of light passed does not change. It so happens when the incident beam of light is
(A) fully plane polarized
(B) partly plane polarized
(C) unpolarized
(D) None of these
| Answer:- C |
23. Two sources of waves are said to be coherent of
(A) their amplitudes are equal
(B) they produce waves of equal wavelengths
(C) they produce waves of equal velocities
(D) they have constant phase difference
| Answer:- D |
24. The tangent of polarization angle is equal to the refractive index. This law is known as
(A) Malus law
(B) Brewster’s law
(C) Bragg’s law
(D) Compton’s law
| Answer:- B |
25. If the wavelength of light in Young’s experiment is doubled, the fringe width
(A) remains the same
(B) gets doubled to
(C) is halved
(D) is quadrupled
| Answer:- B |
26. The colour of a thin film is due to
(A) scattering
(B) interference
(C) dispersion
(D) diffraction
| Answer:- C |
27. Optical fibre communication is based on which of the following phenomena :
(A) Total Internal reflection
(B) Scattering
(C) Reflection
(D) Interference
| Answer:- A |
Physics ka objective question, 12th physics objective questions and answers pdf 2021, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021, physics objective questions for 12th Bihar board, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, physics 12th objective 2020 pdf, physics 12th objective 2021, physics important questions class 12 State Board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter 2 Electric Potential And Capacitance Objective Question, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Important Objective Question,12th Board Exam Physics Chapter 4 Moving Charges & Magnetism Objective Question, Class 12th Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction VVI Objective Question, Class 12th Physics Chapter 8 Electro-Magnetic Waves VVI Objective Question, Class 12th Physics Chapter 10 Wave Optics VVI Objective Question, 12th Exam 2021 Question paper Download, Bihar Board 12th Question Paper 2021
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
| Hindi 50 | CLICK |
| English 50 | CLICK |
Class 12th Physics Chapter 1 Electric Charges & Fields VVI Objective Question, 12th physics MCQ with answers 2021, 12th ka physics objective,12 class objective question answer, class 12 Hindi objective question, physics objective book in Hindi pdf, class 11 physics objective questions in Hindi, physics 12th objective answer 2021, physics objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Important Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter 5 Magnetism & Matter VVI Objective Question, Class 10th Objective,
