Class 12th Biology Most VVI MCQ Objective Chapter Wise Question in English on New Pattern
12. BIOTECHNOLOGY AND ITS APPLICATION
1. Which of the following is a plasmid ?
(A) Bam HI
(B) Eco RI
(C) pBR322
(D) Hind III
| Answer :- (C) |
2. Fusogen of protoplast culture is :
(A) liquid nitrogen
(B) PEG
(C) lactic acid
(D) all of these
| Answer :- (B) |
3. Which vitamin is found in golden rice ?
(A) B12
(B) A
(C) D
(D) C
| Answer :- (B) |
4. Transgenic Golden Rice is enriched with high :
(A) Lysine
(B) Methionine
(C) Glutenin
(D) Vitamin A
| Answer :- (D) |
5. Reagent used in ELISA test is :
(A) Endonuclease
(B) Polymerase
(C) Ligase
(D) Peroxidase
| Answer :- (D) |
6. Recombinant DNA technology discovered by :
(A) Hargobind Khoorana
(B) James D. Watsan
(C) S. Kohen and H. Boyer
(D) Sulton and Boveri
| Answer :- (C) |
7. Biopiracy is related to the following:
(A) Traditional knowledge
(B) Biomolecules and Bioresources, Isolation of gene from Bioresources
(C) Bioresources
(D) All of the above
| Answer :- (D) |
8. The downstream processing of biosynthetic products before is ready for marketing as a’ finished product usually includes : :
(A) Separation
(B) Purification
(C) Both ‘A’ & ‘B’
(D) None of these
| Answer :- (C) |
9. Which of the following is not considered as vector for DNA coloning?
(A) BAC and YAC
(B) Expression vector
(C) T DNA
(D) None of these
| Answer :- (B) |
10. First Transgenic crop was :-
(A) Cotton
(B) Alsi
(C) Pea
(D) Tobacco
| Answer :- (A) |
11. Adjoining of exotic gene in crop is called :
(A) Genetic Engineering
(B) Bio architecture
(C) Tissue culture
(D) Immunisation
| Answer :- (A) |
12. Which one of the following is a step of PCR ?
(A) Denaturation
(B) Annealing
(C) Extension
(D) All of these
| Answer :- (D) |
13. The Ti plasmid used in genetic engineering is obtained from:
(A) Bacillus thruingiensis
(B) E.coli
(C) Agrobacterium rhizogenes
(D) Agrobacterium tumefaciens
| Answer :- (D) |
14. Natural genetic engineer is :
(A) Bacillus subtilis
(B) Pseudomonas sp
(C) Escherichia coli
(D) Agrobacterium tumefaciens
| Answer :- (A) |
15. If any protein encoding is expressed in heterologous host, then it is called as :
(A) Recombinant protein
(B) Heterozygous protein
(C) Antibiotic
(D) None of these
| Answer :- (B) |
16. Lac operon represent :
(A) Inducible gene system
(B) Represssible gene system
(C) Housekeeping gene system
(D) All of these
| Answer :- (B) |
17. Bt toxins are :
(A) intracellular lipids
(B) intracellular crystalline proteins
(C) extracellular crystalline proteins
(D) intracellular polysaccharides
| Answer :- (B) |
18. Which one of the following is not used as bio-fertilizer ?
(A) Bacillus thuringiensis
(B) Anabaena
(C) Nostoc
(D) Rhizobium
| Answer :- (A) |
19. The first clinical gene therapy was done for the treatment of
(A) AIDS
(B) cancer
(C) cystic fibrosis
(D) SCID (Sever Combined Immune Deficiency resulting form deficiency of ADA)
| Answer :- (D) |
20. Silencing of a gene could be achieved through the use of:
(A) RNAi only
(B) antisense RNA Only
(C) both RNAi and antisense RNA
(D) none of the above
| Answer :- (C) |
21. ‘Cry gene’ prevents which crop from bollworms?
(A) Cotton
(B) Mango
(C) Tea
(D) Wheat
| Answer :- (A) |
22. Which type of bonding is present in between nitrogenous bases of nucleic acid ?
(A) Peptide bond
(B) Ester bond
(C) Both ‘A’ and ‘B’
(D) Hydrogen bond
| Answer :- (D) |
23. Artificial seed is formed with the help of:
(A) Somatic embryo
(B) Polyembryony
(C) Both ‘A’ and ‘B’
(D) None of these
| Answer :- (A) |
24. The toxic protein secreted by Bacillus thuringiensis is :
(A) Tubulin
(B) Insulin
(C) Cry protein
(D) All of these
| Answer :- (C) |
25. amp gene is responsible for developing resistance in :
(A) Pest
(B) Insect
(C) Antibiotic
(D) Drought
| Answer :- (C) |
26. Cry IAb controls :
(A) Corn Borer
(B) Wheat Rust
(C) Cotton insects
(D) Maize height insects
| Answer :- (A) |
27. Trasgenic mice may be used for testing of:
(A) The safety of vaccines
(B) Efficiency of fertilizers
(C) Doses of antibiotics
(D) All of these
| Answer :- (A) |
28. RNAi is used to control pests on which plant ?
(A) Tobacco
(B) Mango
(C) Potato
(D) Poppy
| Answer :- (A) |
12th biology objective questions and answers in English, 12th biology objective questions and answers in English 2021, 12th biology objective questions and answers pdf in English, Chemistry Objective question 12th 2021, Bihar Board 12th Biology Objective Question Sexual Reproduction in Flowering Plants Chapter, 12th Biology ka objective question 2021, Biology ka objective question 12th, 12th biology objective questions and answers in English 2020, 12th biology objective, Class 12th Biology Most VVI MCQ Objective Chapter Wise Question in English on New Pattern, BSEB Inter Exam 2021 Biology Objective Question Set10th board,
IMPORTANT LINKS –
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
Class 12th Biology VVI Objective Question in English Sexual Reproduction in Flowering Plants Chapter, BSEB Inter Exam Biology Chapter wise Objective Question New Pattern, Bihar Board 12th Biology Objective Question Sexual Reproduction in Flowering Plants Chapter, Class 12th Exam Biology VVI Objective Question Human Reproduction Chapter, 12th Board Exam Biology Most VVI MCQ Question Reproductive Health Chapter, Class 12th Board Exam Biology Important Chapter Wise MCQ Question in English, BSEB Inter Exam Biology Important MCQ Question Evolution Chapter in English, Class 12th Biology VVI Objective MCQ Human Health and Diseases Chapter in English, Class 12th Exam Biology Chapter Wise Objective MCQ Question in English, Class 12th Biology Most VVI MCQ Objective Chapter Wise Question in English on New Pattern
