Class 12th Exam Biology VVI Objective Question Human Reproduction Chapter
3. HUMAN REPRODUCTION
1. The sperm penetrates through zona pellucida with the help of:
(A) Secretion from acrosome
(B) Hydrolytic enzymes
(C) Neck with centroids
(D) Both (A) and (B)
| ANSWER :- (A) |
2. Blood and circulatory systems originate from which germinal layer ?
(A) Ectoderm
(B) Mesoderm
(C) Endoderm
(D) None of these
| ANSWER :- (B) |
3. Middle piece of mammalian sperm contains :
(A) nucleus
(B) vacuole
(C) mitochondria
(D) centriole
| ANSWER :- (C) |
4. The process of formation of gametes is called :
(A) Gametogenesis
(B) Cytokinesis
(C) Sporogenesis
(D) Meiocytes
| ANSWER :- (A) |
5. What is fertilisation ?
(A) Fusion of egg with male nucleus
(B) Fusion of egg with secondary nucleus
(C) Fusion of egg with synergid
(D) None of these.
| ANSWER :- (A) |
6. Semen is frozen in :
(A) liquid nitrogen
(B) refrigerator
(C) ice
(D) all of these
| ANSWER :- (A) |
7. What is the number of chromosomes present in human gametes?
(A) 21
(B) 23
(C) 44
(D) 46
| ANSWER :- (B) |
8. Diploid is :
(A) Ovum
(B) Pollen
(C) both ‘A’ and ‘B’
(D) Zygote
| ANSWER :- (D) |
9. The vas deferens receives duct from the seminal vesicle and opens into urethra as :
(A) epididymis
(B) ejaculatory duct
(C) efferent ductule
(D) ureter
| ANSWER :- (B) |
10. Urethral meatus refers to the :
(A) urinogenital duct
(B) opening of vas deferens into urethra
(C) external opening of the urinogenital duct
(D) muscles surrounding the urinogenial duct
| ANSWER :- (C) |
11. Morula is a developmental stage:
(A) between the zygote and blastocyst
(B) between the blastocyst and gastrula
(C) after the implantation
(D) between implantation and parturition
| ANSWER :- (A) |
12. The membranous cover of the ovum at ovulation is :
(A) corona radiata
(B) zona radiata
(C) zona pellucida
(D) chorion
| ANSWER :- (A) |
13. Process of fusion of haploid cells is
(A) Cell cycle E
(B) Meiosis
(C) Mitosis
(D) Syngamy
| ANSWER :- (D) |
14. Which of the following technique is not included in IVF ?
(A) Intracellular sperm insemination
(B) Intrauterine insemination
(C) Embryo transfer
(D) Intrauterine device
| ANSWER :- (D) |
15. Uterus. is related to :
(A) Male Reproductive system
(B) Female Reproductive system
(C) Plant Reproductive system
(D) All of these
| ANSWER :- (B) |
16. The anterior portion of sperm is covered by a cap like structure known as:
(A) Acrosome
(B) Mesosome
(C) Episome
(D) Spherosome
| ANSWER :- (A) |
17. Secondary sexual characters in females develop in response to hormone
(A) Relaxin
(B) Progesterone
(C) Estrogen
(D) Gonadotropin
| ANSWER :- (C) |
18. First Menstrual cycle at the time of puberty is called :
(A) Ovum
(B) Sperm
(C) Menses
(D) Menarche
| ANSWER :- (D) |
19. Graafian follice occur :
(A) In humanithyroid
(B) In human female’s ovary
(C) In frog’s ovary
(D) In Rabbits testis
| ANSWER :- (B) |
20. Progesterone hormone is formed by :
(A) Corpus calosum
(B) Corpus uterai
(C) Corpus luteum
(D) Corpus albicans
| ANSWER :- (C) |
21. Which one of the following is not a male accessory gland ?
(A) Seminal vesicle
(B) Ampulla
(C) Prostate
(D) Bulbourethral gland
| ANSWER :- (B) |
22. Which among the following has 23 chromosomes ?
(A) Spermatogonia
(B) Zygote
(C) Secondary oocyte
(D) Oogonia
| ANSWER :- (C) |
23. Which of the following hormones is not secreted by human placenta ?
(A) hCG
(B) Estrogens
(C) Progesterone
(D) LH
| ANSWER :- (D) |
24. Male hormone is produced from :
(A) Ovary
(B) Sperm
(C) Testis
(D) Kidney
| ANSWER :- (C) |
25. Sertoli cells are found in :
(A) Testis
(B) Uterus
(C) Ovary
(D) Liver
| ANSWER :- (A) |
26. Acrosome is a part of:
(A) Head of human sperm
(B) Middle part of human sperm
(C) Primary oocyte
(D) Blastocyst
| ANSWER :- (A) |
27. The total number of eggs produced by a healthy human female during life time :
(A) 4000
(B) 400
(C) 40
(D) 365
| ANSWER :- (B) |
28. Sertoli cells are found in :
(A) Testis
(B) Uterus
(C) Ovary
(D) Liver
| ANSWER :- (A) |
12th biology objective questions and answers in English, 12th biology objective questions and answers in English 2021, 12th biology objective questions and answers pdf in English, Chemistry Objective question 12th 2021, Bihar Board 12th Biology Objective Question Sexual Reproduction in Flowering Plants Chapter, 12th Biology ka objective question 2021, Biology ka objective question 12th, 12th biology objective questions and answers in English 2020, 12th ke biology objective, 10th board
IMPORTANT LINKS –
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
Class 12th Biology VVI Objective Question in English Sexual Reproduction in Flowering Plants Chapter, BSEB Inter Exam Biology Chapter wise Objective Question New Pattern, Bihar Board 12th Biology Objective Question Sexual Reproduction in Flowering Plants Chapter, Class 12th Exam Biology VVI Objective Question Human Reproduction Chapter
