Class 12th Exam Chemistry VVI Objective Question p Block Elements Chapter
7. ‘p’ BLOCK ELEMENTS
1. Other than oxygen in Group 16 of the periodic table, the element found is :
(A) Sulphur
(B) Sodium
(C) Iron
(D) Nitrogen
| Answer :- (A) |
2. In the reaction N2 + 3H2 ⇔ 2NH3 + Q cals, if temperature increases, then :
(A) formation of NH3 increases
(B) formation of NH3 decreases
(C) no effect on the formation of ammonia
(D) None of these
| Answer :- (A) |
3. The formula of Sulphur di-oxide gas is :
(A) SO3
(B) SO2
(C) SO22+
(D) SO
| Answer :- (B) |
4. The symbol of tin is:
(A) Sn
(B) Tn
(C) Ti
(D) Fe
| Answer :- (A) |
5. The electronic configuration of carbon is :
(A) 1s2, 2s2, 2p2
(B) 1s2, 2s2, 2p1
(C) 1s2, 2s2, 2p3
(D) 1s2, 2s2, 2p4
| Answer :- (A) |
6. Formula of common salt is :
(A) NaCl
(B) KCI
(C) NaOH
(D) KCIO3
| Answer :- (A) |
7. The largest bond angle is found in which of the following?
(A) HO
(B) PH3
(C) H2S
(D) NH3
| Answer :- (D) |
8. Formula is tap water is :
(A) H2O
(B) H3O
(C) H3O⊕
(D) D2O
| Answer :- (A) |
9. Boron shows diagonal relation with :
(A) A1
(B) C
(C) Si
(D) Sn
| Answer :- (C) |
10. Catenation property is maximum in :
(A) phosphorus
(B) carbon
(C) sulphur
(D) zinc
| Answer :- (B) |
11. Which one of the following is an electrophilic reagent ?
(A) BF
(B) NH3
(C) H2O
(D) None of these
| Answer :- (A) |
12. Element found from sea water is :
(A) Magnesium
(B) Sodium
(C) Iodine
(D) none of these
| Answer :- (C) |
13. The shape of XeF4 is :
(A) tetrahedral
(B) square planar
(C) pyramidal
(D) linear
| Answer :- (B) |
14. Which one of the following is the strongest lewis acid ?
(A) BF3
(B) BCI3
(C) BBr3
(D) BI3
| Answer :- (B) |
15. Which one of the following does not form hydrogen bonding?
(A) NH3
(B) H2O
(C) HCI
(D) HF
| Answer :- (C) |
16. Main source of helium is :
(A) Air
(B) Radium
(C) Monazite
(D) Water
| Answer :- (C) |
17. Which one of the following element is liquid at normal temperature ?
(A) zinc
(B) mercury
(C) bromine
(D) water
| Answer :- (B) |
18. Which one of the following is least basic?
(A) NCI3
(B) NBr3
(C) NI3
(D) NF3
| Answer :- (C) |
19. H2SO4 is a/an :
(A) acid
(B) base
(D) salt
(C) alkali
| Answer :- (A) |
20. Modem periodic table is given by :
(A) Debonair
(B) Mendeleef
(C) Mendel
(D) None of these
| Answer :- (B) |
21. Which one of the following elements is found in free state in nature?
(A) Sodium
(B) Iron
(C) Zinc
(D) Gold
| Answer :- (D) |
22. Which of the following is the strongest oxidising agent?
(A) F2
(B) CL
(C) Cl2
(D) Br2
| Answer :- (A) |
23. Which of the following has maximum ionisation potential ?
(A) A1
(B) P
(C) Si
(D) Mg
| Answer :- (B) |
24. The number of P-o-P bonds in cyclic metaphosphoric acid is
(A) two
(B) zero
(C) three
(D) four
| Answer :- (A) |
25. Which of the following oxides is anhydride of nitrous acid ?
(A) N2O5
(B) NO2
(C) NO
(D) N2O4
| Answer :- (A) |
26. Atomicity of phosphorus is :
(A) one
(B) two
(C) three
(D) four
| Answer :- (D) |
27. The structure of white phosphorus is :
(A) square-planar
(B) pyramidal
(C) tetrahedral
(D) trigonal planar
| Answer :- (C) |
28. How many P-O-P bonds appear in cyclic meta phosphoric acid ?
(A) Four
(B) Three
(C) Two
(D) One
| Answer :- (B) |
29. Which of the following is a tetrabasic acid?
(A) Hypophosphorous acid
(B) Metaphosphoric acid
(C) Pyrophosphoric acid
(D) Orthophosphoric acid
| Answer :- (C) |
30. Which has the largest paramagnetic moment ?
(A) NO
(B) NO+
(C) O2
(D) O2–
| Answer :- (D) |
31. The hybridisation of sulphur in sulphur hexafluoride is :
(A) sp3d
(B) sp3d2
(C) sp3d3
(D) sp3
| Answer :- (B) |
32. Which metal becomes passive in concentrated HNO3 ?
(A) Cu
(B) Zn
(C) Al
(D) Pb
| Answer :- (D) |
33. Which has the largest bond angle in the following ?
(A) NH3
(B) H2S
(C) BF3
(D) CH4
| Answer :- (C) |
34. Sulphur molecule is:
(A) diatomic
(B) triatomic
(C) tetratomic
(D) octa-atomic
| Answer :- (D) |
35. Which compound has the largest dipole moment ?
(A) HF
(B) HCI
(C) HBr
(D) HI
| Answer :- (A) |
36. White and yellow phosphorous are :
(A) Allotropes
(B) Isomers
(C) Isobars
(D) Isotones
| Answer :- (A) |
37. Nitric acid is prepared by :
(A) Contact process
(B) Ostwald’s method
(C) Photosynthesis
(D) Haber’s process
| Answer :- (B) |
38. Second period of periodic table contains elements :
(A) 2
(B) 8
(C) 8
(D) 32
| Answer :- (B) |
39. The formula of Nitric acid is :
(A) HNO3
(B) H2N2O2
(C) HNO2
(D) HNO4
| Answer :- (A) |
40. The symbol of Helium is :
(A) He
(B) Hi
(C) Hm
(D) All
| Answer :- (A) |
41. PCl5 is a :
(A) Oxidising agent
(B) Reducing agent
(C) Oxidizing and reducing agent both
(D) None
| Answer :- (A) |
42. Which of the following gas is mono-atomic ?
(A) Chlorine
(B) Helium
(C) Nitrogen
(D) Oxygen
| Answer :- (A) |
43. Which of the following gas cannot be collected over water?
(A) O2
(B) H2S
(C) SO2
(D) N2
| Answer :- (C) |
44. Group I element of Periodic Table are known as :-
(A) Alkali metals
(B) Alkaline earth metals
(C) Inert gases
(D) None
| Answer :- (A) |
45. Oleum is composed of H2SO4 and which constituent ?
(A) SO2
(B) SO3
(C) H2S
(D) HSO4
| Answer :- (B) |
46. Which of the following elements does not show allotropy?
(A) Nitrogen
(B) Bismuth
(C) Antimony
(D) Arsenic
| Answer :- (B) |
47. Maximum covalency of nitrogen is ………
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 6
| Answer :- (B) |
48. Which of the following is an isoelectronic pair ?
(A) ICI2, CIO2
(B) BrO2–, BrF2+
(C) CIO2, BrF
(D) CN–, O3
| Answer :- (B) |
49. Which of the following is Tribasic?
(A) H3PO2
(B) H3PO3
(C) H4P2O7
(D) H3PO4
| Answer :- (D) |
50. Which is not a p-block elements ?
(A) Sn
(B) AI
(C) Mg
(D) Pb
| Answer :- (C) |
51. H2SO2 is a/an
(A) Acid
(B) Base
(C) Alkali
(D) All
| Answer :- (A) |
52. What is the oxidation state of sulphur is SF6
(A) +6
(B) -6
(C) +4
(D) -4
| Answer :- (A) |
53. The geometry of PCI5 is:
(A) Trigonal bipiramidal
(B) Octahedral
(C) Tetrahedral
(D) None
| Answer :- (A) |
54. The shape of a XeF2 is.
(A) Linear
(B) Triangular
(C) Angular
(D) Planar
| Answer :- (A) |
55. Which of the following is not a p-block elements ?
(A) Sn
(B) P
(C) S
(D) Ba
| Answer :- (D) |
56. Which among the following is strongest acid ?
(A) HF
(B) HCI
(C) HBr
(D) HI
| Answer :- (D) |
57. The molecule which has zero dipole moment is :
(A) NF3
(B) BF3
(C) CIO3
(D) CH2Cl2
| Answer :- (B) |
58. Most stable oxidation state of bismuth is :
(A) + 3
(B) +5
(C) +3 and + 5 both
(D) None
| Answer :- (A) |
12th Chemistry ka Objective Question, 12th Chemistry Objective Questions and Answers pdf 2021, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021, 12th Chemistry objective questions for 12th Bihar board, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, 12th Chemistry vvi objective 2020 pdf, 12th Chemistry objective 2021, physics important questions class 12 State Board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter Wise Objective Question, Class 12th Chemistry Chapter Wise Important Objective Question, Board Exam 12th Chemistry Objective Question, Class 12th Chemistry All Chapter VVI Objective Question, 12th Exam 2021 Question paper Download, Bihar Board 12th Question Paper 2021
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
| Hindi 50 | CLICK |
| English 50 | CLICK |
Class 12th Chemistry Chapter Wise VVI Objective Question, 12th physics MCQ with answers 2021, 12th Chemistry ka Objective, 12 Class Objective Question Answer, class 12 Hindi objective question, 12th Chemistry objective book in Hindi pdf, class 12 physics 12th Chemistry 12th Biology 12th Math 12th Hindi & 12th English Objective Questions in Hindi, 12th Chemistry Physics 12th Objective answer 2021, Physics Objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics 12th Chemistry All Chapter Important Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter Wise Most VVI Objective Question, Class 10th Objective,
Class 12th Chemistry Most VVI Objective Chapter Wise Question , BSEB Inter Exam 2021 Important Guess Question Paper, 12th Chemistry Previous Years Question Paper, Class 12th Chemistry Objective Question All Chapter on New Pattern, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, BSEB Inter Exam 2021 Chemistry Important Objective MCQ Question Paper, 12th Chemistry Electro Chemistry Most VVI Objective Question Chapter Wise, Class 12th Exam Chemistry VVI Objective Question p Block Elements Chapter
