Class 12th Physics Chapter 5 Magnetism & Matter VVI Objective Question
Magnetism And Matter
1. SI unit of magnetic flux is :
(A) Ohm
(B) Weber
(C) Tesla
(D) None of these
| Answer:- B |
2. Copper is
(A) Paramagnetic
(B) Ferromagnetic
(C) Diamagnetic
(D) Semi-conductor
| Answer:- C |
3. Which of the following has greater susceptibility ?
(A) Paramagnetic
(B) Diamagnetic
(C) Ferromagnetic
(D) Semi-conductor
| Answer:- A |
4. If a magnet is kept in magnetic meridian with its North pole pointing north, then number of neutral points will be :
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) None of these
| Answer:- B |
5. Which is more appropriate material for a strong electromagnet?
(A) air
(B) soft iron
(C) steel
(D) alloy of copper and nickel
| Answer:- B |
6. Liquid and gases are
(A) ferromagnetic
(B) diamagnetic
(C) paramagnetic
(D) behave magnetically like a vacuum
| Answer:- A |
7. Which of the following materials has magnetic susceptibility negative and less than 1 in value ?
(A) ferromagnetic
(B) paramagnetic
(C) diamagnetic
(D) None of these
| Answer:- C |
8. The magnetic susceptibility of paramagnetic substances is
(A) constant
(B) zero
(C) infinity
(D) dependent upon magnetic field
| Answer:- A |
9. Nickel is
(A) diamagnetic
(B) paramagnetic
(C) ferromagnetic
(D) None of these
| Answer:- B |
10. The distance between the two poles of a magnet is called
(A) magnetic length
(B) magnetic field
(C) magnetic axis
(D) magnetic moment
| Answer:- A |
11. A magnet needle placed in a non-uniform magnetic field can experience
(A) a force and a torque
(B) a force but not a torque
(C) a torque but not a force
(D) None of these
| Answer:- A |
12. The source of magnetism of a magnet is
(A) spin of electron
(B) cosmic rays
(C) presence of a big magnet inside the Earth
(D) the earth
| Answer:- A |
13. Which should be small for a permanent magnet ?
(A) retentivity
(B) coercivity
(C) both (A) and (B)
(D) None of these
| Answer:- D |
14. Iron is ferromagnetic
(A) at all temperature
(B) at NTP only
(C) above 770°C
(D) below 770°C
| Answer:- D |
15. The magnetic susceptibility of air is
(A) positive
(B) negative
(C) zero
(D) positive or negative
| Answer:- C |
16. Which of the following is diamagnetic?
(A) Na
(B) Ca
(C) O2(STP)
(D) N2(STP)
| Answer:- D |
17. The magnetic induction at a distance r from a single pole is inversely proportional to
(A) r
(B) r2
(C) 1 / r
(D) 1 / r2
| Answer:- B |
18. The work done in rotating a bar magnet of magnetic moment M in a magnetic field B by an angle θ from stable equilibrium is
(A) MB sinθ
(B) MB cosθ
(C) MB (1 – cosθ)
(D) MB (1 – sinθ)
| Answer:- C |
19. The unit of magnetic potential is
(A) J Am
(B) JA-1m-1
(C) JA-1m-2
(D) JA–2m-2
| Answer:- B |
20. The value of permeability of a vaccum is
(A) 4π x 10-7 henry/meter
(B) 4π x 10-9 henry/meter
(C) 4π x 10-7 henry/meter
(D) 4π x 107 henry/meter
| Answer:- A |
21. The value of dip at the pole of the earth is
(A) 0°
(B) 90°
(C) 45°
(D) 180°
| Answer:- B |
22. A freely suspended needle at equator of the Earth
(A) remains vertical
(B) is inclined at 45°
(C) remains horizontal
(D) is inclined at 60°
| Answer:- C |
23. For making an electromagnet, core material should have
(A) high magnetic susceptibility
(B) high magnetic retentivity
(C) high hysteris area
(D) None of these
| Answer:- A |
24. A bar magnet of magnetic moment M is cut into two parts of equal length. The magnetic moment of either part is
(A) M
(B) M/2
(C) 2M
(D) Zero
| Answer:- B |
25. Magnetic dipole moment is a vector quantity directed from: .
(A) South to North Pole
(B) North to South Pole
(C) East to West direction
(D) West to East direction
| Answer:- A |
Physics ka objective question, 12th physics objective questions and answers pdf 2021, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021, physics objective questions for 12th Bihar board, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, physics 12th objective 2020 pdf, physics 12th objective 2021, physics important questions class 12 state board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter 2 Electric Potential And Capacitance Objective Question, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Important Objective Question,12th Board Exam Physics Chapter 4 Moving Charges & Magnetism Objective Question
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
| Hindi 50 | CLICK |
| English 50 | CLICK |
Class 12th Physics Chapter 1 Electric Charges & Fields VVI Objective Question, 12th physics mcq with answers 2021, 12th ka physics objective,12 class objective question answer, class 12 Hindi objective question, physics objective book in Hindi pdf, class 11 physics objective questions in Hindi, physics 12th objective answer 2021, physics objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Imoprtant Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter 5 Magnetism & Matter VVI Objective Question, Class 10th Objective,
