BSEB 12th Physics Objective Question Paper Dual Nature Of Matter And Radiation Chapter Objective
DUAL NATURE OF MATTER AND RADIATION
1. Which one of the following is deflected in electric field ?
(A) Gamma rays
(B) X-rays.
(C) Ultraviolet rays
(D) Cathode rays
| Answer:- D |
2. Wavelength of a particles of mass m moving with velocity V is :
(A) λ = mV / h
(B) λ = h / mV
(C) λ = h. mV
(D) λ = mV / h2
| Answer:- B |
3. Who established that electric charge is quantised ?
(A) J.J. Thomson
(b) William Crookes
(C) R.A. Millikan
(D) Wilhelm Rontgen
| Answer:- C |
4. Cathode rays were discovered by :
(A) Maxwell Clerk James
(B) Heinrich Hertz
(C) William Crookes
(D) J. J. Thomson
| Answer:- C |
5. Definite value of energy possessed by a quantum of radiation is called :
(A) Proton
(B) Photon
(C) Deuteron
(D) Lepton
| Answer:- B |
6. The phenomenon of photoelectric emission was discovered in 1887 by :
(A) Albert Einstein
(B) Heinrich Hertz
(c) Wilhelm Hallwachs
(D) Philipp Lenard
| Answer:- B |
7. Which one among the following shows particle nature of light?
(A) Photoelectric effect
(B) Interference
(C) Refraction
(D) Polarization
| Answer:- A |
8. The maximum value of photoelectric current is called :
(A) base current
(B) saturation current
(C) collector current
(D) emitter current
| Answer:- B |
9. The time taken by a photoelectron to come out after the photon strikes is approximately :
(A) 10-1s
(B) 10-4 s
(C) 10-10 s
(D) 10-16 s
| Answer:- C |
10. Who won the Nobel Prize in physics in the year 1929 for the discovery of the wave nature of electrons ?
(A) Erwin Schrodinger
(B) R.A. Millikan
(C) Louis Victor de Broglie
(D) Albert Einstein
| Answer:- C |
11. The rest mass of photon is :
(A) hν / c
(B) hν / c2
(C) hν / λ
(D) zero
| Answer:- D |
12. When the velocity of an electron increases, its de Broglie wavelength :
(A) increases
(B) decreases
(C) remains same
(D) may increase or decrease
| Answer:- B |
13. Which of the following devices is sometimes called an electric eye?
(A) LED
(B) Photocell
(C) Integrated chip (IC)
(D) Solar cell
| Answer:- B |
14. The de Broglie wavelength is given by :
(A) P = 2πh / λ
(B) P = h / 2λ
(C) P = 2π / hλ
(D) P= 2π / λ
| Answer:- A |
15. Which of these particles having the same kinetic energy has the largest de Broglie wavelength ?
(A) Electron
(B) Alpha particle
(C) Proton
(D) Neutron
| Answer:- A |
16. X-rays are :
(A) deflected by an electric field
(B) deflected by a magnetic field
(C) deflected by both electric and magnetic fields
(D) not deflected by electric and magnetic fields
| Answer:- D |
17. Which of the following radiations cannot eject photo electrons ?
(A) ultraviolet
(B) infrared
(C) visible
(D) X-rays
| Answer:- B |
18. Evidence of the wave nature of light cannot be obtained from:
(A) diffraction
(B) interference
(C) doppler effect”
(D) reflection
| Answer:- D |
19. The charge of a photo electron is :
(A) 9.1 x 10-31 C
(B) 9.1 x 10-27 C
(C) 9.1 x 10-24 C
(D) none of these
| Answer:- D |
20. A photocell converts light energy into :
(A) electrical energy
(B) magnetic energy
(C) sound energy
(D) None of these
| Answer:- B |
21. In which of the following phenomenon does light intera with matter ?
(A) diffraction
(B) polarisation
(C) dispersion
(D) photoelectric effect
| Answer:- A |
22. Photoelectric effect was discovered by :
(A) Hertz
(B) Hallwaqchs
(C) Lenard
(D) MKillikan
| Answer:- A |
23. Photoelectric effect can be caused by :
(A) X-rays
(B) Visible light
(C) γ-rays
(D) All of these
| Answer:- D |
24. β-rays are deflected in:
(A) gravitational field
(B) only in magnetic field
(C) only in electric field
(D) both in magnetic and electric fields
| Answer:- D |
25. The energy of a photon of wavelength λ is:
(A) hcλ
(B) hc / λ
(C) hλ / c
(D) λ / hc
| Answer:- B |
26. When light enters into glass its Wavelength :
(A) Decreases
(B) Increases
(C) Remains the same
(D) None of these
| Answer:- A |
27. Dimention of plank constant is :
(A) MLT-1
(B) MLT-2
(C) MLT-1
(D) MLT2
| Answer:- A |
28. The energy of emitted photo electron depends upon :
(A) Intensity of light
(B) Wave length of light
(C) Work-function of metal
(D) None of these
| Answer:- B |
29. The critical angle of light passing from glass to air is minimum for:
(A) Red colours
(B) Green colour
(C) Yellow colour
(D) Violet colour
| Answer:- D |
30. Transverse nature of light is shown by :
(A) Interference
(B) Reflection
(C) Polarisation
(D) Dispersion
| Answer:- C |
31. The minimum angular momentum of electron in Hydrogen atom will be:
(A) h / π Js
(B) h / 2π Js
(C) hπ Js
(D) 2π h Js
| Answer:- B |
32. Kirchhoffe’s second law of conservation of :-
(A) charge
(B) energy
(C) momentum
(D) angular momentum
| Answer:- B |
33. Life of a fossil in estimated by :
(A) carbon dating
(B) X-ray
(C) y-ray
(D) laser
| Answer:- A |
Physics ka Objective Question, 12th Physics Objective Questions and Answers pdf 2021, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021, physics objective questions for 12th Bihar board, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, physics 12th objective 2020 pdf, physics 12th objective 2021, physics important questions class 12 State Board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter 2 Electric Potential And Capacitance Objective Question, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Important Objective Question,12th Board Exam Physics Chapter 4 Moving Charges & Magnetism Objective Question, Class 12th Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction VVI Objective Question, Class 12th Physics Chapter 8 Electro-Magnetic Waves VVI Objective Question, Class 12th Physics Chapter 10 Wave Optics VVI Objective Question, 12th Exam 2021 Question paper Download, Bihar Board 12th Question Paper 2021
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
| Hindi 50 | CLICK |
| English 50 | CLICK |
Class 12th Physics Chapter Wise Electric Charges & Fields VVI Objective Question, 12th physics MCQ with answers 2021, 12th ka Physics Objective,12 class objective question answer, Class 12 Physics Question in Hindi Objective Question, Physics Objective Book in Hindi pdf, Class 11 Physics Objective Questions in Hindi, Physics 12th Objective answer 2021, Physics Objective Questions for 12th pdf, Class 12th Physics Chapter 3 Current Electricity Important Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter 5 Magnetism & Matter VVI Objective Question, Class 10th Objective,
Class 12th Physics Most VVI Objective Alternating Current Chapter, BSEB Inter Exam 2021 Important Guess Question Paper, 12th Physics Question Paper, BSEB 12th Physics Objective Question Paper Dual Nature Of Matter And Radiation Chapter Objective
