BSEB 12th Chemistry VVI Objective Question Solutions Chapter
2. SOLUTIONS
1. Which of the following equations represents osmotic pressure ?
(A) P = CRT
(B) P= CT / R
(C) P= RC / T
(D) P = RT / C
| Answer :- (D) |
2. By osmosis Semipermeable membrane (S.P.M.) allows to pass
(A) solute molecules
(B) solvent molecules
(C) complex ion
(D) simple ion
| Answer :- (B) |
3. Which of the following the property of ideal solution ?
(A) Obeys Raoult’s law
(B) Does not obey Raoult’s law
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
| Answer :- (A) |
4. The boiling point of water decreases at high mountains because
(A) atmospheric pressue is low
(B) temperature is low
(C) pressure is high
(D) more air
| Answer :- (A) |
5. Which of the following is a colligative property of solution ?
(A) Osmosis
(B) Surface tension
(C) Conductivity
(D) Half-life period
| Answer :- (A) |
6. If 2 gm of NaOH is present in 200 ml of its solution, its molarity will be:
(A) 0.25
(B) 0.5
(C) 5
(D) 10
| Answer :- (A) |
7. The atmospheric pollution is generally measured in the units of :
(A) mass percentage
(B) volume percentage
(C) volume fraction
(D) ppm
| Answer :- (D) |
8. A 5% solution of cane-sugar (molecular weight = 342) is isotinioc with 1% solution of substance X. The molecular weight of X is :
(A) 342
(B) 171.2
(C) 68.4
(D) 136.8
| Answer :- (C) |
9. 234.2 gm of sugar syrup contains 34.2 gm of sugar. What is the molal concentration of the solution :-
(A) 0.1
(B) 0.5
(C) 5.5
(D) 55
| Answer :- (B) |
10. H2S is a toxic gas used in qualitative analysis. If solubility of H2S in water at STP is 0.195 m, what is the value of KH?
(A) 0.0263 bar
(B) 69.16 bar
(C) 192 bar
(D) 282 bar
| Answer :- (D) |
11. Atomic mass is equal to :
(A) number of electrons of an atom
(B) sum of the numbers of electrons and protons of an atom
(C) sum of the numbers of neutrons and protons of an atom
(D) none of these
| Answer :- (B) |
12. among the following substances the lowest vapour pressure is exerted by:
(A) water
(B) alcohol
(C) ether
(D) mercury
| Answer :- (D) |
13. Partial pressure of a solution component is directly proportional to its mole fraction. This is known as
(A) Henry’s law
(B) Raoult’s law
(C) Distribution law
(D) Ostwald’s dilution law
| Answer :- (B) |
14. Which of the following solutions shows positive deviation from Raoult’s law ?
(A) Acetone + Aniline
(B) Acetone + Ethanol
(C) Water + Nitric acid
(D) Chloroform + Benzen
| Answer :- (B) |
15. The system that forms maximum boiling azeotrope is:
(A) Acetone-chloroform
(B) ethanol-acetone
(C) n-hexane-n-heptane
(D) carbon disulphide-acetonc.
| Answer :- (A) |
16. The osmotic pressure of a solution can be increased by
(A) increasing the volume
(B) increasing the number of solute molecules
(C) decreasing the temperature
(D) removing semipermeable membrane
| Answer :- (B) |
17. Which aqueous solution has the minimum freezing point ?
(A) 0.01 M NACI
(B) 0.005 M C2H5OH
(C) 0.005 M Mg12
(D) 0.005 M MgSO4
| Answer :- (D) |
18. What will be the degree of dissociation of 0.1 M Mg(NO3)2 solution if van’t Hoff factor is 2.74 ?
(A) 75%
(B) 87%
(C) 100%
(D) 92%
| Answer :- (B) |
19. Which of the following units is useful in relating concentration of solution with its vapour pressure ?
(A) Mole fraction
(B) Parts per million
(C) Mass percentage
(D) Molality
| Answer :- (A) |
20. The pH of human blood is approximately :
(A) 6.5
(B) 7.0
(C) 7.4
(D) 8.2
| Answer :- (C) |
21. pH of pure water is :
(A) 1
(B) 4
(C) 3
(D) 7
| Answer :- (D) |
22. Which of the following aqueous solutions should have the highest boiling point ?
(A) 1.0 M NaOH
(B) 1.0 M Na2SO4
(C) 1.0 M NH4NO3
(D) 1.0 M KNO3
| Answer :- (B) |
23. The values of van’t Hoff factors for KCI, NaCl and K2SO4, respective are ……
(A) 2, 2 and 2
(B) 2, 2 and 3
(C) 1, 1 and 2
(D) 1, 1 and 1
| Answer :- (B) |
24. Value of Henry’s constant KH ………
(A) increases with increase in temperature
(B) decreases with increase in temperature
(C) remain constant
(D) first increases then decreases
| Answer :- (A) |
25. The value of Henry’s constant KH is …….
(A) greater for gases with higher solubility
(B) greater for gases with lower solubility
(C) constant for all gases
(D) not related to the solubility of gases
| Answer :- (B) |
26. A solution has an osmotic pressure of 0.0821 atm. at 300 K. Its concentration should be :
(A) 0.66 m
(B) 0.32 m
(C) 0.066 m
(D) 0.033 m
| Answer :- (D) |
27. Osmotic pressure can be increased by:
(A) Increasing temperature
(B) decreasing temperature
(C) increasing volume
(D) none
| Answer :- (A) |
28. Which of the following is not a colligative property of solution ?
(A) Depression of freezing point
(B) Elevation of Boiling point
(C) Relative lowering vapour pressure
(D) Optical activity
| Answer :- (D) |
29. If n is number of moles of solute and N is number of mole of solvent then mole fraction strength of solute is:
(A) n + N
(B) n / N + n
(C) N / N + n
(D) n / N
| Answer :- (B) |
12th Chemistry ka Objective Question, 12th Chemistry Objective Questions and Answers pdf 2021, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021, 12th Chemistry objective questions for 12th Bihar board, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, 12th Chemistry vvi objective 2020 pdf, 12th Chemistry objective 2021, physics important questions class 12 State Board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter Wise Objective Question, Class 12th Chemistry Chapter Wise Important Objective Question, Board Exam 12th Chemistry Objective Question, Class 12th Chemistry All Chapter VVI Objective Question, 12th Exam 2021 Question paper Download, Bihar Board 12th Question Paper 2021
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
| Hindi 50 | CLICK |
| English 50 | CLICK |
BSEB 12th Chemistry VVI Objective Question Solutions Chapter, 12th Inter Exam 2021 Chemistry Previous Years Question Paper Download PDF, Class 12th Chemistry Chapter Wise VVI Objective Question, 12th physics MCQ with answers 2021, 12th Chemistry ka Objective, 12 Class Objective Question Answer, class 12 Hindi objective question, 12th Chemistry objective book in Hindi pdf, class 12 physics 12th Chemistry 12th Biology 12th Math 12th Hindi & 12th English Objective Questions in Hindi, 12th Chemistry Physics 12th Objective answer 2021, Physics Objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics 12th Chemistry All Chapter Important Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter Wise Most VVI Objective Question, Class 10th Objective,
Class 12th Chemistry Most VVI Objective Chapter Wise Question , BSEB Inter Exam 2021 Important Guess Question Paper, 12th Chemistry Previous Years Question Paper, Class 12th Chemistry Objective Question All Chapter on New Pattern, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, BSEB Inter Exam 2021 Chemistry Important Objective MCQ Question Paper, BSEB 12th Chemistry VVI Objective Question Solutions Chapter

Ye Bihar board ka hai Kya
Hai to is number pe message kare
Subjective questions link is not there…
Subjective Questions ka link nahi hai..
Please ise thik karo.