12th Chemistry In English

Class 12th Exam 2021 Chemistry Most VVI Objective Question Solid State Chapter


1. SOLID STATE


1. Which of the following is a crystalline solid ? 

(A) Diamond 

(B) Glass

(C) Rubber 

(D) All of these

Answer :- (A)

2. Which of the following oxides shows ferro-magnetism ? 

(A) CrO

(B) MnO2

(C) Fe3O4

(D) V2O5 

Answer :- (A)

3. Cystals are : 

(A) Four types

(B) Three types 

(C) Seven types 

(D) All of these

Answer :- (A)

4. The number of basic crystal system is :

(A) 4

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Answer :- (D)

5. In a crystal system AB which of the following crystal system will have parameters, a ≠ b ≠  c and α = β = γ = 90° ? 

(A) Triclinic 

(B) Orthorhombic

(C) Cubic 

(D) Monoclinic

Answer :- (B)

6. Percentage of free space in bcc. unit cell is : 

(A) 32%

(B) 34%

(C) 28%

(D) 30% 

Answer :- (A)

7. In which of the following pairs of structure are tetrahedral as well as octahedral voids respectively?

(A) bcc and fcc

(B) hcp and simple cubic

(C) hcp and ccp 

(D) bcc and hcp

Answer :- (C)

8. The coordination number of a metal crystallizing in hexagonal close packed (hcp) structure is : 

(A) 12

(B) 8

(C) 4

(D) 6

Answer :- (A)

9. Which one of the following is non-crystalline or amorphous ? 

(A) Diamond

(B) Graphite

(C) Glass 

(D) Common Salt

Answer :- (C)

10. How many chloride ions are surrounding sodium ion in sodium chloride crystal ?

(A) 4

(B) 8 

(C) 6

(D) 12 

Answer :- (C)

11. In NaCl structure: 

(A) all octahedral and tetrahedral sites are occupied

(B) only octahedral sites are occupied

(C) only tetrahedral sites are occupied 

(D) neither octahedral nor tetrahedral sites are occupied 

Answer :- (B)

12. In hcp structure, the packing fractions is :-

(A) 0.68 

(B) 0.74

(C) 0.54 

(D) 0.50 

Answer :- (B)

13. The number of atoms in 100g crystal of an fcc crystal with densityd = 10g/cm3 and cell edge as 200 pm is equal to : 

(A) 3 x 1025 

(B) 5 x 1024

(C) 10 x 1025 

(D) 2 x 1025

Answer :- (A)

 14. Fe3O4 (magnetite) is an example of : 

(A) normal spinel structure

(B) inverse spinel structure

(C) fluoride structure

(D) antifluorite structure 

Answer :- (B)

15. Which of the following crystals does not exhibit Frenkel defect?

(A) AgBr

(B) AgCl

(C) KBr 

(D) ZnS 

Answer :- (C)

16. Silver halides generally show : 

(A) Schottky defect

(B) Frenkel defect

(C) both Frenkel and Schottky defects 

(D) cation excess defect 

Answer :- (C)

17. Which of the following will have metal deficiency defect? 

(A) NaCl

(B) FeO

(C) KCI 

(D) ZnO

Answer :- (B)

18. In a Schottky defect. 

(A) an ion moves to interstitial position between the lattice points

(B) electrons are trapped in a lattice site

(C) some lattice sites are vacant

(D) some extra cations are present in interstitial space 

Answer :- (C)

19. p-type semiconductors are formed when Si or Ge are doped with :

(A) group-14 elements

(B) group 15 elements

(C) group 13 elements

(D) group 18 elements 

Answer :- (C)

20. Which of the following is an amorphous solid ? 

(A) Graphite (C) 

(B) Quartz glass (SiO2)

(C) Chrome alum 

(D) Silicon carbide (SIC) 

Answer :- (B)

21. Which of the following is a network solid ? 

(A) SO2 (solid) 

(B) I2

(C) Diamond 

(D) H2O (ice)

Answer :- (C)

22. Graphite is a good conductor of electricity due to the presence of …… 

(A) lone pair of electrons

(B) free valence electrons

(C) cations 

(D) anions

Answer :- (B)

23. Which of the following oxides shows electrical properties like metals? 

(A) SiO2

(B) MgO

(C) SO2 (s)

(D) CrO2 

Answer :- (D)

24. Cations are present in the interstitial sites in …… 

(A) Frenkel defect

(B) Schottky defect

(C) Metal Excess defect

(D) Vacancy defect

Answer :- (C)

25. What is the co-ordination number of sodium in Na2O ? 

(A) 6 

(B) 4

(C) 8 

(D) 2 

Answer :- (B)

26. What is the coordination number in a square close packed structure in two dimensions ?

(A) 2 

(B) 3

(C) 4 

(D) 6 

Answer :- (C)

27. Which kind of defects are introduced by doping? 

(A) Dislocation defects

(B) Schottky defects

(C) Frenkel defects

(D) Electronic defects 

Answer :- (D)

28. In fcc cubic cell, an atom at the face centre is shared by :-

(A) 6 unit cell

(B) 1 unit cell 

(C) 2 unit cells 

(D) 4 unit cell

Answer :- (C)

12th Chemistry ka Objective Question, 12th Chemistry Objective Questions and Answers pdf 2021, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021, 12th Chemistry objective questions for 12th Bihar board, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, 12th Chemistry vvi objective 2020 pdf, 12th Chemistry objective 2021, physics important questions class 12 State Board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter Wise Objective Question, Class 12th Chemistry Chapter Wise Important Objective Question, Board Exam 12th Chemistry Objective Question, Class 12th Chemistry All Chapter VVI Objective Question, 12th Exam 2021 Question paper Download, Bihar Board 12th Question Paper 2021


10TH 12TH MOBILE APP
Class 10th CLICK
Class 12th CLICK
10th Mobile App CLICK
12th Mobile App CLICK
12TH BOARD SCIENCE STREAM
Physics  CLICK
Chemistry  CLICK
Biology  CLICK
Mathematics  CLICK
Hindi 100  CLICK
English 100  CLICK
Hindi 50  CLICK
English 50  CLICK

Class 12th Chemistry Chapter Wise VVI Objective Question, 12th physics MCQ with answers 2021, 12th Chemistry ka Objective, 12 Class Objective Question Answer, class 12  Hindi objective question, 12th Chemistry objective book in Hindi pdf, class 12 physics 12th Chemistry 12th Biology 12th Math 12th Hindi & 12th English Objective Questions in Hindi, 12th Chemistry Physics 12th Objective answer 2021, Physics Objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics 12th Chemistry All Chapter Important Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter Wise Most VVI Objective Question,  Class 10th Objective, 

Class 12th Chemistry Most VVI Objective Chapter Wise Question , BSEB Inter Exam 2021 Important Guess Question Paper, 12th Chemistry Previous Years Question  Paper, Class 12th Chemistry Objective Question All Chapter on New Pattern, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, BSEB Inter Exam 2021 Chemistry Important Objective MCQ Question Paper

5 thoughts on “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *