BSEB 12th Exam Biology Most VVI Model Set Paper Question in English
12th Exam Biology Model Set Paper इंटर परीक्षा जीव विज्ञान मॉडल सेट पेपर प्रशन
Class 12th Biology All Chapter Most VVI Question Biology Model Paper Question with Answer, Class 12th Biology Objective Questions in Hindi, Biology 12th Objective answer, Biology Objective Questions for 12th pdf, 12th Biology Objective Question test, Biology 12th Objective optics, 12th Biology All Chapter Official Model Set Paper Question, BSEB Biology Class 12 VVI Objective
>> Class 12th Board Biology Model Set Paper Question on Latest Pattern
BIOLOGY MODEL SET QUESTION – 2
1. Water holding capacity is one of the qualities of –
(A) Soil
(B) Plants
(C) Water
(D) Animals
| Answer:- (A) |
2. Gametes are usually-
(A) Haploid
(B) Diploid
(C) Polyploid
(D) Nulliploid
| Answer:- (A) |
3. The phenotypic ratio for F2 generation in Incomplete dominace is-
(A) 3:1
(B) 2:2
(C) 1:2:1
(D) None of these
| Answer:- (A) |
4. Uterus is related to-
(A) Male Reproductive system
(B) Female Reproductive system
(C) Plant Reproductive system
(D) All of these
| Answer:- (B) |
5. Amphibians among plants belong to-
(A) Algae
(B) Bryophytes
(C) Fungi
(D) Pteridophytes
| Answer:- (B) |
6. Brewery is concerned with-
(A) Saccharomyces
(B) Protozoans
(C) Pteridophytes
(D) Marsupials
| Answer:- (B) |
7. Gynoecium is made up of-
(A) Stigma
(B) Style
(C) Ovary
(D) All of these
| Answer:- (D) |
8. In certain cases for early and accurate detection of disease we may use-
(A) ELISA
(B) Culture
(C) Chemical
(D) Analytical
| Answer:- (A) |
9. Sickle-cell anemia is related to which type of disease ?
(A) Sex linked disease
(B) Autosomal linķed disease
(C) Deficiency disease
(D) Metabolic disease
| Answer:- (B) |
10. For induction of alien DNA in host cell we may use-
(A) Gene gun
(B) Micro-pipette
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these board
| Answer:- (C) |
11. The anterior portion of sperm is covered by a cap like structure known as-
(A) Acrosome
(B) Mesosome
(C) Episome
(D) Spherosome
| Answer:- (A) |
12. ampR gene is responsible for developing resistance in
(A) Pest
(B) Insect
(C) Antibiotic
(D) Drought
| Answer:- (C) |
13. Yeast reproduces by means of-
(A) Budding
(B) Fragmentation
(C) Pollination
(D) All of these
| Answer:- (A) |
14. Uracil is related to-
(A) RNA
(B) DNA
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these
| Answer:- (C) |
15. Lac operon represents
(A) Inducible gene system
(B) Repressible gene system,
(C) Housekeeping gene system
(D) All of these
| Answer:- (A) |
16. S.L. Miller is related to
(A) Origin & Evolution of life
(B) Use and disuse theory of evolution
(C) Neo-Darwinism
(D) Neo-Lamarckism
| Answer:- (A) |
17. Number of deaths during a limited time period and place for a particular population is known as
(A) Natality
(B) Mortality
(C) Migratory
(D) Integrity
| Answer:- (B) |
18. RNAi is used to control pests on which plant?
(A) Tobacco
(B) Mango
(C) Potato
(D) Poppy
| Answer:- (A) |
19. Amplification of gene for interest may be done by-
(A) MMR
(B) PCR
(C) MRI
(D) All of these
| Answer:- (B) |
20. Dryopithecus is more similar to –
(A) Ape
(B) Gorilla
(C) Chimpanzee
(D) Man
| Answer:- (A) |
21. Organic evolution was preceded by chemical evolution, the champions of this theory are.
(A) A.I. Oparin and J.B.S. Haldane
(B) Charles Darwin
(C) Arrhenius
(D) Baptiste Lamarck
| Answer:- (A) |
22. Synthesis of RNA on DNA template is known as
(A) Translation
(B) Transcription
(C) Transduction
(D) Replication
| Answer:- (B) |
23. Pisciculture is related culture of
(A) Aquatic plants
(B) Aquatic animals
(C) Silk worms
(D) Lac worm
| Answer:- (B) |
24. Cry IAb controls
(A) Corn Borer
(B) Wheat Rust
(C) Cotton insects
(D) Maize height insects
| Answer:- (C) |
25. Taichung is a variety of –
(A) Rice
(B) Wheat
(C) Maize
(D) Sugarcane
| Answer:- (A) |
26. Which of the following is a wrong pair ?
(A) G≡C
(B) T=A
(C) A=U
(D) T= U
| Answer:- (D) |
27. Flowers of Vallisneria species are
(A) Aneinophilous
(B) Entomophilous
(C) Hydrophilous
(D) Zoophilous
| Answer:- (C) |
28. For Nitrogen fixation in soil we may use- :
(A) Cyanobacteria
(B) Protozoans
(C) Nematodes
(D) Wheat plants
| Answer:- (A) |
29. Bio reactors provide optimal conditions to produce désired-
(A) Product
(B) Organism
(C) Medium
(D) All of these
| Answer:- (D) |
30. Tuberculosis is transmitted by
(A) Air
(B) Water
(C) Insect
(D) Contact
| Answer:- (A) |
31. climax community is present in which area ?
(A) In equilibrium
(B) In transition
(C) Bare land
(D) None of these
| Answer:- (A) |
32. Restriction enzymes are known as –
(A) Biological guns
(B) Molecular scissors
(C) Plasmid
(D) Micro Pipette
| Answer:- (B) |
33. Opium is obtained from –
(A) Papaver somniferum
(B) Erythroxylum coca
(C) Cannabis sativa
(D) Atropa belladonna
| Answer:- (A) |
34. B-lymphocytes are produced in
(A) Bone marrow
(B) Thymus
(C) Blood
(D) Lymph
| Answer:- (A) |
35. Transgenic mice may be used for testing of –
(A) The safety of vaccines
(B) Efficiency of fertilizers
(C) Doses of antibiotic
(D) All of these
| Answer:- (A) |
36. Pyrimidines present in DNA are –
(A) Thymine and Cytosine
(B) Adenine and Guanine
(C) Cytosine and Uracil
(D) Thymine and Uracil
| Answer:- (A) |
37. Anemophily is pollination by
(A) Birds
(B) Bats
(C) Snails
(D) Wind
| Answer:- (D) |
38. Green plants in an ecosystem are –
(A) producers
(B) consumers
(C) decomposers
(D) none of these
| Answer:- (A) |
39. Mendel selected –
(A) Gram
(B) Pinus
(C) Tomato
(D) Garden pea
| Answer:- (D) |
40. Which one of the following is unisexual ?
(A) Mustard
(B) China rose
(C) Papaya
(D) none of these
| Answer:- (C) |
41. Which one of the following is the correct food chain ?
(A) Grass, Wheat and Mango
(B) Grass, Goat and Lion.
(C) Goat, Cow and Grass
(D) Grass, Fish and Goat
| Answer:- (B) |
42. Which vitamin is found in golden rice ?
(A) B12
(B) A
(C) D
(D) C
| Answer:- (A) |
Class 12th Exam Biology All Chapter Objective & Subjective Question
Biology ka Objective Model Set Question, 12th Board Biology Objective Model Set Questions and answers pdf, 12th Biology objective questions and answers in Hindi, Biology Objective questions for 12th Bihar board, 12th Biology objective questions and answers in Hindi pdf, Biology 12th Objective pdf, 12th Exam Biology Model Set Paper इंटर परीक्षा जीव विज्ञान मॉडल सेट पेपर प्रशन, 12th Exam Biology Most VVI Objective Model Set Question in English
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
| Hindi 50 | CLICK |
| English 50 | CLICK |
Class 12th Exam Biology Objective & Subjective Model Set Paper Question, 12th Biology 12th Objective, Physics Important Model Set Questions Class 12 State Board, 12th Biology MCQ with Answers, 12th ka Biology Objective, 12 class All Subject Model Set Objective Question Answer, Class 12 Hindi Objective Question, BSEB 12th Exam Biology Most VVI Model Set Paper Question in English
