12th Chemistry In English

Class 12th Chemistry Objective Question in English Haloalkanes & Haloarenes Chapter


10. HALOALKANES AND HALOARENES


1. The molecular formula of benzene is : 

(A) C6H5

(B) C6H6

(C) C6H12

(D) None of these

Answer :- (B)

2. NaOH is: 

(A) Acid 

(B) Base

(C) Salt 

(D) All 

Answer :- (B)

3. Good conductor of electricity and heat is : 

(A) Anthracite coke

(B) Diamond

(C) Graphite 

(D) Charcoal

Answer :- (C)

4. In which of the following allotropes of carbon, percentage of carbon is maximum ? 

(A) Wood charcoal

(B) Coconut charcoal

(C) Graphite 

(D) None of these

Answer :- (C)

5. The hybridisation of carbon in diamond is : 

(A) sp3

(B) sp2

(C) sp

(D) dsp2

Answer :- (A)

6. Organic compound must contain an element: 

(A) oxygen 

(B) carbon

(C) hydrogen 

(D) nitrogen

Answer :- (B)

7. Alkene gives which of the following reactions ? 

(A) Addition reaction

(B) Substitution reaction 

(C) Both ‘A’ and ‘B’

(D) None of these

Answer :- (C)

8. Single bond length between carbon-carbon is : 

(A) 1.34 Å 

(B) 1.20 Å

(C) 1.54 Å 

(D) none of these

Answer :- (C)

9. Valency of carbon is : 

(A) 1 

(B) 2

(C) 3 

(D) 4

Answer :- (D)

10. Criteria for purity of organic solid is : 

(A) boiling point 

(B) melting point

(C) specific gravity

(D) none of these

Answer :- (B)

11. General formula of Alkene is : 

(A) CnH2n

(B) CnH2n+2

(B) CnH2n-2

(D) None of these

Answer :- (A)

12. Hybridisation of carbon in ethane is : 

(A) sp3

(B) sp2

(C) sp

(D) sp3d2

Answer :- (A)

13. Number of π bonds in ethyne is : 

(A) one 

(B) two

(C) three 

(D) four 

Answer :- (B)

14. The compound having general formula CnH2n+2 is : 

(A) Alkene 

(B) Alkyne

(C) Alkane 

(D) None of these

Answer :- (C)

15. The antiseptic action of CHI3 is : 

(A) due to idoform 

(B) due to liberation of free iodine

(C) partially due to iodine and partially due to CHI3

(D) None of these 

Answer :- (B)

16. Which of the following molecules has highest dipole moment?

(A) CH3CI

(B) CH2Cl2

(C) CHCl5

(D) CCl4

Answer :- (A)

17. Number of (σ) sigma bonds in CH4 is : 

(A) 4

(B) 3

(C) 2 

(D) 1

Answer :- (A)

18. Ethyl alcohol is obtained when ethyl chloride is boiled with 

(A) alcoholic KOH 

(B) aqueous KOH

(C) water 

(D) aqueous KMnO4

Answer :- (B)

19. A Grignard reagent is prepared by the action of magne-sium in dry ether on ? 

(A) C2H5OH

(B) C2H6

(C) C2H5Cl

(D) C2H5CN

Answer :- (C)

20. Primary, Secondary and Tertiary alcohols are distin-gushied by? 

(A) Oxidation method

(B) Lucas reagent method 

(C) Victor Meyer’s method

(D) All of these

Answer :- (D)

21. Ethyl acetate reacts with Ch3MgBr to from : 

(A) Secondry alcohol

(B) Tertiary Alcohol

(C) Primary Alcohol and Acid

(D) Carboxylic Acid 

Answer :- (B)

12th Chemistry ka Objective Question, 12th Chemistry Objective Questions and Answers pdf 2021, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021, 12th Chemistry objective questions for 12th Bihar board, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, 12th Chemistry vvi objective 2020 pdf, 12th Chemistry objective 2021, physics important questions class 12 State Board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter Wise Objective Question, Class 12th Chemistry Chapter Wise Important Objective Question, Board Exam 12th Chemistry Objective Question, Class 12th Chemistry All Chapter VVI Objective Question, 12th Exam 2021 Question paper Download, Bihar Board 12th Question Paper 2021


10TH 12TH MOBILE APP
Class 10th CLICK
Class 12th CLICK
10th Mobile App CLICK
12th Mobile App CLICK
12TH BOARD SCIENCE STREAM
Physics  CLICK
Chemistry  CLICK
Biology  CLICK
Mathematics  CLICK
Hindi 100  CLICK
English 100  CLICK
Hindi 50  CLICK
English 50  CLICK

Class 12th Chemistry Chapter Wise VVI Objective Question, 12th physics MCQ with answers 2021, 12th Chemistry ka Objective, 12 Class Objective Question Answer, class 12  Hindi objective question, 12th Chemistry objective book in Hindi pdf, class 12 physics 12th Chemistry 12th Biology 12th Math 12th Hindi & 12th English Objective Questions in Hindi, 12th Chemistry Physics 12th Objective answer 2021, Physics Objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics 12th Chemistry All Chapter Important Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter Wise Most VVI Objective Question,  Class 10th Objective, 

Class 12th Chemistry Most VVI Objective Chapter Wise Question , BSEB Inter Exam 2021 Important Guess Question Paper, 12th Chemistry Previous Years Question  Paper, Class 12th Chemistry Objective Question All Chapter on New Pattern, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, BSEB Inter Exam 2021 Chemistry Important Objective MCQ Question Paper, 12th Chemistry Electro Chemistry Most VVI Objective Question Chapter Wise, Class 12th Exam Chemistry VVI Objective Question p Block Elements Chapter, Class 12th Exam Chemistry VVI Objective Question in English Co-Ordination Chapter, Class 12th Chemistry Objective Question in English Haloalkanes & Haloarenes Chapter 

1 thought on “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *