12th Physics Question

Class 12th Physics Chapter 1 Electric Charges & Fields VVI Objective Question

Electric Charge And Fields


1. The minimum value of charge on any object cannot be less than

(A) 1.6 x 10-19 

(B) 3.2 x 10-19

(C) 4.8 x10-19

(D) 1C 

Answer:- A

2. The electric field intensity at distances r and 2r from a long, uniformly charged straight wire are E1 or E2 respectively. The ratio of E1 and E2 will be:

(A) 1/2 

(B) 2/1

(C) 1/1 

(D) None of these

Answer:- B

3. At what angle do two electric field lines intersect each other?

(A) 90°

(B) 45°

(C) 30° 

(D) do not intersect

Answer:- D

4. The quantum of electric charge in e.s.u. is 

(A) 4.78 x 10-10

(B) +1.6 x 10-19

(C) 2.99 x 109

(D) –1.6 x 10-19

Answer:- A

5. Electrostatic field is 

(A) conservative

(B) non-conservative

(C) somewhere conservative and somewhere non-conservative

(D) None of these 

Answer:- A

6. The specific charge of an electron is 

(A) 1.8 x 1011 C/kg

(B) 1.8 x 10-19 C/kg

(C) 1.9 × 10-19 C/kg

(D) none 

Answer:- A

7. Debye is the unit of 

(A) charge 

(B) polarization

(C) electric dipole moment

(D) none 

Answer:- C

8. The intensity of the electric field at any point on the surface of a charged conductor is

(A) zero 

(B) perpendicular to the surface

(C) tangential to the surface

(D) at 45° to the surface 

Answer:- B

9. 1 coulomb charge is equal to 

(A) 2.99 x 109 e.s.u.

(B) 9 x 109 e.s.u.

(C) 8.85 x 10-12 e.s.u.

(D) none 

Answer:- A

10. An electric dipole is placed parallel to X-axis in an electric field. The force on it will be

(A) zero 

(B) normal to X-axis

(C) along X-axis

(D) None of these

Answer:- D

11. The unit of Electric susceptibility (χ) is 

(A) Nm-1

(B) Fm-1

(C) CV-1

(D) None of these 

Answer:- B

12. The unit of electric field intensity is 

(A) NC

(B) NC-1

(C) Vm

(D) CN-1

Answer:- B

13. The dimensional formula of electric field intensity is 

(A) [MLT-2 A-1]

(B) [MLT-3A-1

(C) [ML2T-3A -2]

(D) [ML2T2A2]

Answer:- A

14. Which of the following is a vector? 

(A) charge 

(B) capacity

(C) electric field intensity

(D) None of these 

Answer:- C

15. When a soap bubble is charged, its radius 

(A) increases 

(B) decreases

(C) remains the same

(D) becomes zero

Answer:- A

16. The S.I. unit of an electric dipole is 

(A) Cm

(B) C / m

(C) C m2

(D) C2 m

Answer:- A

17. If sphere of bad conductor is given charge then it is distributed on

(A) surface

(B) surface and also inside the surface

(C) only inside the surface

(D) None of these 

Answer:- D

18. When a body is charged, its mass : 

(A) increases 

(B) decreases

(C) remains same

(D) may increase or decrease 

Answer:- D

Physics ka objective question, 12th physics objective questions and answers pdf 2021, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021, physics objective questions for 12th Bihar board, 12th physics objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, physics 12th objective 2020 pdf, physics 12th objective 2021, physics important questions class 12 state board 2021,


10TH 12TH MOBILE APP
Class 10th CLICK
Class 12th CLICK
10th Mobile App CLICK
12th Mobile App CLICK
12TH BOARD SCIENCE STREAM
Physics  CLICK
Chemistry  CLICK
Biology  CLICK
Mathematics  CLICK
Hindi 100  CLICK
English 100  CLICK
Hindi 50  CLICK
English 50  CLICK

Class 12th Physics Chapter 1 Electric Charges & Fields VVI Objective Question, 12th physics mcq with answers 2021, 12th ka physics objective,12 class objective question answer, class 12  Hindi objective question, physics objective book in hindi pdf, class 11 physics objective questions in hindi, physics 12th objective answer 2021, physics objective questions for 12th pdf, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, vvi question physics class 12 vvi objective, Cl;ass 10th Objective

7 thoughts on “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *