BSEB 12th Chemistry Most Important Objective MCQ Question Chapter Wise
6. GENERAL PRINCIPLES AND PROCESSES OF ISOLATION OF ELEMENTS
1. Which one of the following is not an ore of zinc ?
(A) Zinc blende
(B) Calamine
(C) Zincite
(D) Bauxite
| Answer :- (D) |
2. Which of the following metals does not liberate hydrogen gas on reactions with acid ?
(A) Fe
(B) Zn
(C) Cu
(D) Mg
| Answer :- (C) |
3. Which of the following statement is true ?
(A) All ores are minerals
(B) All minerals are ore
(C) All alkalis are not bases
(D) All of these
| Answer :- (A) |
4. Mineral from which metal is extracted, is called :
(A) Ore
(B) Gangue
(C) Slag
(D) none of these
| Answer :- (A) |
5. Which of the following oxides is reduced in blast furnace ?
(A) Oxide of iron
(B) Oxide of copper
(C) Sodium oxide
(D) Zinc oxide
| Answer :- (A) |
6. When a metal oxide is heated with carbon, then metal is formed, MxOy + yC → XM + yCO, here carbon acts as :
(A) oxidising agent
(B) Reducing agent
(C) Stabilizer
(D) None of these
| Answer :- (A) |
7. The chief ore of copper is :
(A) Copper pyrite
(B) Copper Glance
(C) Galena
(D) Siderite
| Answer :- (B) |
8. Concentration of sulphide ore is done by :
(A) froth flotation process
(B) electrolysis
(C) roasting
(D) None of these
| Answer :- (A) |
9. Malachite is an ore of
(A) iron
(B) copper
(C) zinc
(D) silver
| Answer :- (B) |
10. Formula of copper Pyrite is :
(A) Cu2S
(B) CuFeS
(C) CuFeS2
(D) Cu2Fe2S2
| Answer :- (C) |
11. Ore of aluminium is :
(A) bauxite
(B) hematite
(C) dolomite
(D) None of these
| Answer :- (A) |
12. Chief ore of Iron is :
(A) Magnetite
(B) Siderite
(C) Hacinatite
(D) All
| Answer :- (D) |
13. A process of heating ore of a metal in excess of air below it melting point is called :
(A) Roasting
(B) Smelting
(C) Calcination
(D) ALL
| Answer :- (A) |
14. Copper metal is purified by which of the following method
(A) Electrolytic refining
(B) Zone refining
(C) Chromatography
(D) None
| Answer :- (A) |
15. The oil used as frothing agent in froth floatation process is :
(A) coconut oil
(B) castor oil
(C) palmitic oil
(D) pine oil
| Answer :- (D) |
16. Which of the following metals is not extracted by leaching ?
(A) Aluminium
(B) Mercury
(C) Silver
(D) gold
| Answer :- (B) |
17. Sulphide ore of zinc/copper is concentrated by :
(A) floatation process
(B) electromagnetic process
(C) gravity separation
(D) distillation
| Answer :- (A) |
18. Common impurities present in bauxite are :
(A) Cuo
(B) Zno
(C) CaO
(D) SiO2
| Answer :- (D) |
19. Heating pyrites to remove sulphur is called :
(A) smelting
(B) calcination
(C) liquation
(D) roasting
| Answer :- (D) |
20. Electrolytic refining is used to purify which of the following metals ?
(A) Cu and Zn
(B) Ge and Si
(C) Zr and Ti
(D) Zn and Hg
| Answer :- (A) |
21. Dolamite mineral contains
(A) Mg
(B) AI
(C) Ca
(D) K
| Answer :- (A) |
22. Name important ore of aluminium
(A) Bauxite
(B) Cryolite
(C) Croundum
(D) None
| Answer :- (A) |
23. NaOH is known as ?
(A) Caustic soda
(B) Washing soda
(C) Caustic Potash
(D) All
| Answer :- (A) |
24. The formula of blue vitriol is :
(A) CuSO4
(B) CuSO4.5H2O
(C) CaSO4.2H2O
(D) None
| Answer :- (B) |
25. Which of the following method is used for the concentration of zinc blende ore ?
(A) Gravity separation process
(B) Magnetic separation process
(C) Froth floatation process
(D) None of these
| Answer :- (C) |
12th Chemistry ka Objective Question, 12th Chemistry Objective Questions and Answers pdf 2021, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021, 12th Chemistry objective questions for 12th Bihar board, 12th Chemistry objective questions and answers in Hindi 2021 pdf, 12th Chemistry vvi objective 2020 pdf, 12th Chemistry objective 2021, physics important questions class 12 State Board 2021, 12th Board Exam Physics Chapter Wise Objective Question, Class 12th Chemistry Chapter Wise Important Objective Question, Board Exam 12th Chemistry Objective Question, Class 12th Chemistry All Chapter VVI Objective Question, 12th Exam 2021 Question paper Download, Bihar Board 12th Question Paper 2021
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
| Hindi 50 | CLICK |
| English 50 | CLICK |
Class 12th Chemistry Chapter Wise VVI Objective Question, 12th physics MCQ with answers 2021, 12th Chemistry ka Objective, 12 Class Objective Question Answer, class 12 Hindi objective question, 12th Chemistry objective book in Hindi pdf, class 12 physics 12th Chemistry 12th Biology 12th Math 12th Hindi & 12th English Objective Questions in Hindi, 12th Chemistry Physics 12th Objective answer 2021, Physics Objective questions for 12th pdf, Class 12th Physics 12th Chemistry All Chapter Important Objective Question, 12th physics objective question test, physics 12th objective optics, VVI question physics class 12 VVI objective, Class 12th Physics Chapter Wise Most VVI Objective Question, Class 10th Objective,
Class 12th Chemistry Most VVI Objective Chapter Wise Question , BSEB Inter Exam 2021 Important Guess Question Paper, 12th Chemistry Previous Years Question Paper, Class 12th Chemistry Objective Question All Chapter on New Pattern, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, Class 12th Chemistry Most VVI Objective Solid State Chapter, BSEB Inter Exam 2021 Chemistry Important Objective MCQ Question Paper, 12th Chemistry Electro Chemistry Most VVI Objective Question Chapter Wise, 12th Board Chemistry Most VVI Objective Question Chemical Kinetics Chapter, BSEB 12th Chemistry Important Objective Question on Latest Pattern Surface Chemistry Chapter, BSEB 12th Chemistry Most Important Objective MCQ Question Chapter Wise
