BSEB Inter Exam Biology Important MCQ Question Evolution Chapter in English
7. EVOLUTION
1. What is the scientific name of Modern man (Present Man)?
(A) Homo habilis
(B) Homo erectus
(C) Homo solensis
(D) Homo sapiens
| Answer :- (D) |
2. “The origin of species’ was written by:
(A) Charles Darwin
(B) Lamarck
(C) Miller
(D) De Vries
| Answer :- (A) |
3. Man is a member of which order and belongs to which family in the following ?
(A) Anthropoidea & pongidae
(B) Primates & pongidae
(C) Primates & Hominidae
(D) None of these
| Answer :- (C) |
4. Stanley Miller’s experiment supports :
(A) Chemical theory
(B) Abiogenesis
(C) Biogenesis
(D) Pangenesis
| Answer :- (A) |
5. Theory of chemical origin of life was proposed by :
(A) Miller and Fox
(B) Oparin and Haldane
(C) Miller and Watson
(D) Watson and Melvin
| Answer :- (B) |
6. Evolutionary history of an organism is known as:
(A) Ontogeny
(B) Phylogeny
(C) Ancestry
(D) Palaenotology
| Answer :- (B) |
7. Which one provides most evident proof of evolution ?
(A) Fossils
(B) Vestigial organs
(C) Embryo
(D) Morphology
| Answer :- (A) |
8. Non directional alteration in Hardy-Weinberg equilibrium is :
(A) Gene flow
(B) Mutation
(C) Genetic drift
(D) Gene recombination
| Answer :- (C) |
9. Hardy-Weinberg principle explains :
(A) Chromosomal aberration
(B) Genetic drift
(C) Genetic equilibrium
(D) All of these
| Answer :- (C) |
10. As per Neo-Darwinism, which is mainly responsible for evolution ?
(A) Mutation
(B) Natural drift
(C) Both of these
(D) All of these
| Answer :- (B) |
11. Book ‘Philosophique Zoologique’ was written by :
(A) Lamarck
(B) Mendel
(C) Darwin
(D) Hugo-devries
| Answer :- (A) |
12. Darwin’s finches are good example of :
(A) Connecting link
(B) Adaptive radiation
(C) Convergent Evolution
(D) Industrial melanism
| Answer :- (B) |
13. Wings of butterfly and birds are:
(A) Vestigial organs
(B) Analogous organs
(C) Homologous organs
(D) Both A and C
| Answer :- (B) |
14. Theory of ‘Pangenesis’ was given by :
(A) Darwin
(B) Lamarch
(C) Weismann
(D) de Vries
| Answer :- (A) |
15. Who proposed that the first form of life could have come from pre-existing non-living organic molecules ?
(A). S.L. Miller
(B) Oparin and Haldane
(C) Charles Darwin
(D) Alfred Wallace
| Answer :- (B) |
16. First life form on earth was a :
(A) cyanobacterium
(B) chemoheterotroph
(C) autotroph
(D) photoautotroph
| Answer :- (B) |
17. According to Oparin, which one of the following was not present in the primitive atmosphere of the earth ?
(A) Methane
(B) Oxygen
(C) Hydrogen
(D) Water vapour
| Answer :- (B) |
18. One of the possible early sources of energy were/was :
(A) CO2
(B) chlorophyll
(C) green plants
(D) UV rays and lightening
| Answer :- (D) |
19. Which of the following do not represent homologous structure?
(A) Forelimb of whale, Bat, cheetah & human
(B) Thorns and tendrils of Bougain villea and Cucurbita
(C) Vertebrate heart & brain
(D) Flippers of penguins & dolphins
| Answer :- (C) |
20. The first life originated :
(A) on land
(B) in air
(C) in water
(D) all of these
| Answer :- (C) |
21. Which of the following is not an example of vestigeal organ ?
(A) Cocoyx
(B) Vermiform appendix
(C) Nictitating membrane
(D) Opacity of Eye
| Answer :- (B) |
22. Do reactors provide optimal conditions to produce desired :
(A) Product
(B) Organism
(C) Medium
(D) all of these
| Answer :- (D) |
23. S.L. Miller is related to :
(A) Origin & Evolution of life
(B) Use and disuse theory of evolution
(C) Neo-Darwinism
(D) Neo-Lamarckism
| Answer :- (A) |
24. Dryopithecus is more similar to :
(A) Ape
(B) Gorilla
(C) Chimpanzee
(D) Mane
| Answer :- (A) |
25. Organic evolution was preceded by chemical evolution, the campions of this theory are:
(A) A.I. Oparin and J.B.S. Haldane
(B) Charles Darwin
(C) Arrhenius
(D) Baptiste Lamarck
| Answer :- (A) |
26. Which is not a vestigial organ in man?
(A) Nictitating membrane
(B) Tail vertebrae
(C) Vermiform appendix
(D) Nails
| Answer :- (D) |
27. Fossils are generally found in :
(A) sedimentary rocks
(B) igneous rocks
(C) metamorphic rocks
(D) any type of rock
| Answer :- (A) |
28. Which type of selection is industrial melanism observed in moth, Biston betularia :
(A) stablising
(B) directional
(C) disruptive.
(D) artificial
| Answer :- (B) |
29. Which of the following is an example for link species?
(A) Lobe fish
(B) Dodo bird
(C) Sea weed
(D) Chimpanzee
| Answer :- (A) |
30. Which one is related to sequential evolution ?
(A) Self pollination
(B) Cross pollination
(C) Vegetative propagation
(D) Hybridization
| Answer :- (B) |
31. Adaptive radiation in Australian mursupials are example of :
(A) Divergent evolution
(B) Convergent evolution
(C) Saltation
(D) None of these
| Answer :- (B) |
32. Snow blindness in human being is caused by :
(A) Absorption of UV.B radiation
(B) Absorption of infra radiation
(C) Absorption of cosmic radiation
(D) Erosion of cornea by snow
| Answer :- (A) |
33. Theory of Inheritane of acquired characters was given by :
(A) Darwin
(B) Lamarck
(C) de-Vries
(D) Haeckel
| Answer :- (B) |
12th biology objective questions and answers in English, 12th biology objective questions and answers in English 2021, 12th biology objective questions and answers pdf in English, Chemistry Objective question 12th 2021, Bihar Board 12th Biology Objective Question Sexual Reproduction in Flowering Plants Chapter, 12th Biology ka objective question 2021, Biology ka objective question 12th, 12th biology objective questions and answers in English 2020, 12th ke biology objective, 10th board
IMPORTANT LINKS –
| 10TH 12TH MOBILE APP | |
| Class 10th | CLICK |
| Class 12th | CLICK |
| 10th Mobile App | CLICK |
| 12th Mobile App | CLICK |
| 12TH BOARD SCIENCE STREAM | |
| Physics | CLICK |
| Chemistry | CLICK |
| Biology | CLICK |
| Mathematics | CLICK |
| Hindi 100 | CLICK |
| English 100 | CLICK |
Class 12th Biology VVI Objective Question in English Sexual Reproduction in Flowering Plants Chapter, BSEB Inter Exam Biology Chapter wise Objective Question New Pattern, Bihar Board 12th Biology Objective Question Sexual Reproduction in Flowering Plants Chapter, Class 12th Exam Biology VVI Objective Question Human Reproduction Chapter, 12th Board Exam Biology Most VVI MCQ Question Reproductive Health Chapter, Class 12th Board Exam Biology Important Chapter Wise MCQ Question in English, BSEB Inter Exam Biology Important MCQ Question Evolution Chapter in English
